Онлајн настава

Алати за онлајн наставу

Наставници у складу са својим знањима и могућностима могу организовати онлајн наставу користећи неке од платформи као сто су:

E-learning платформе:

 • Moodle платформа – Moodle представља обједињени скуп алата који омогућује приступ заједничким изворима знања, размену едукативног материјела, као и употребу додатних модула помоћу којих се обезбеђује проширење функционалности.
 • Гугл учионица (Google classroom) – Гуглова учионица је бесплатна платформа за организовање учења на даљину. Она наставницима нуди могућност креирања виртуелне учионице у којој могу да комуницирају са ученицима, деле линкове, материјале за наставу, задужења, постављају питања, оцењују активност.  Она се ослања на друге Гуглове алате, као што је Gugl Disk (Google Drive) за складиштење, Google Apps за креирање докумената, Gmail за комуникацију. Ова платформа доступна је свима са Гугл налогом (мејл адресом). Упутство за приступ Гугл учионици – Google Classroom
 • Офис 365 (Office 365) и Teams – услуга у „облаку“ коју пружа компанија Majkrosoft. То је интегрисани информациони систем намењен школама. Office 365 и Teams захтева Microsoft налог. На располагању су слање неограничених порука дописивања и претраге, уграђени аудио и видео позиви за појединце, групе, као и окупљања целог тима. Интегрисано прављење садржаја у реалном времену помоћу Office Online апликација, укључујући уграђени Word, Excel, PowerPoint и OneNote. Интеграција са великим бројем апликација.
 • EdmodoEngrejd (Engrade) и друге платформе за учење.

Конференцијски алати:

 • Zoom – Омогућава услуге удаљених конференција које комбинују видео конференције, мрежне састанке, чет и мобилну сарадњу. Zoom се користи за извођење наставе путем формирања виртуелних учионица у којима се одржавају предавања. Бесплатна верзија подржава до 100 учесника. Током предавања могу се користити опције за укључење микрофона како би сви присутни чули оно што учесник говори, затим укључење камере како би сви видели учесника, слање јавне поруке другима, дељење радне површине, напуштање предавања, итд.  За више детаља погледати упутсво у одговарајућем табу.
 • BigBlueButton – Систем за веб-конференције за пословне људе и за образовање на даљину басплатан за све кориснике. BigBlueButton је Open Source Web конференцијски систем, интегрисано софтверско решење које ради на Mac, Linux или Windows рачунарима.  BigBlueButton систем интегрисан је у MOODLE платформи. За више детаља погледати упутсво у одговарајућем табу.
 • Webex – Cisco Webex Cloud услуга нуди решење за онлајн конференције, што укључује видео- конференције, веб-конференције и остале услуге везане за онлајн састанке. Интуитивно и лако коришћење чини Wебеx најбољим избором за све врсте онлајн састанака, што укључује и мобилне кориснике.
  Универзитет у Крагујевцу је обезбедио за своје чланице могућност коришћења ове платформе. За више детаља погледати упутсво у одговарајућем табу.
 • Viber – Бесплатна вишеплатформска апликација за мобилне телефоне и рачунаре. Стварањем група на виберу могуће је прослеђивати потребне скрипте, давати додатна објашњења или видео четовати са студентима, размењивати гласовне и видео позиве, поруке, фотографије и друге видео-садржаје путем интернета. За више детања погледати упутсво у одговарајућем табу.
 • Whatsapp – Слично Виберу.
 • Skype – Једноставна апликација за видео конференцију, размену порука и видео-позива путем интернета. Регистрованим корисницима омогућава да осим размене текстуалних и видео порука, шаљу и примају дигиталне документе попут фотографија, текстова и видео-снимака. Осим појединачних, могуће је остваривати и конференцијске позиве.
 • Инстаграм – Instagram Live video пружа могућност студентима да прате предавање наставника уживо.
 • Facebook групе – Стварање Facebook групе омогућава објављивање важних обавештења, постављање документа и одговарање на питања студената користећи секцију за коментаре. Facebook Live видео пружа могућност употребе преноса видеа уживо у оквиру Facebook група и Event страница.

Алати за складиштење података:

 • Google Drive – Уз Google налог добија се 15GB меморијског простора бесплатно. Меморијски простор користе Google диск, Gmail и Google слике, па је могуће чувати датотеке и прилоге из мејлова, као и да правити резервне копије слика и видео-снимака.
 • Dropbox – Предност овог сервиса је што корисник има могућност да синхронизује документа на свим уређајима који су путем интернета повезани са одговарајућим Dropbox налогом. Тренутно постоји подршка за оперативне системе Windows, Linux, Android и Mac OS, као и за уређај iPhone, а постоји и прегледач докумената базиран на претраживачу. Бесплатан Dropbox налог пружа 2GB онлајн простора за било коју врсту докумената. Може се користити за постављање скрипти и других докумената битних у настави.
 • SharePoint (захтева Microsoft налог) – Може се користити за креирање веб-сајтова, али и као безбедно место за складиштење, организовање, дељење и приступање информацијама са сваког уређаја. Потребан је веб-прегледач (као нпр. Microsoft Edge, Chrome или Firefox).
 • Wetransfer – Погодан је за слање свих врста фајлова величине до 2GB. Потребно је унети своју имејл адресу, као и адресу примаоца, затим додати документе за слање и кликнути „Send”. Примаоцу поруке ће стићи имејл са обавештењем где и до када може да преузме документе, а слично обавештење је доступно и пошиљаоцу поруке.
 • OneDrive – Као Google Drive и DropBox, OneDrive је бесплатна рачунарска апликација која омогућава  корисницима да складиште своје приватне датотеке, деле их са контактима, или јавно објављују.

Web 2.0 alati:

 • Blogger и други блогови – Може се користити за постављање наставних или садржаје за ваннаставне активности, приказивање пројектних активности, итд.
 • Pbworks – Овај вики-сервис има посебан део за образовање, који је бесплатан. Наставнику је омогућено креирање виртуалне учионице. При креирању налога прво се бира назив радног простора, а могуће је креирати и више са истог налога. За наставнике то значи да на истом налогу могу креирати радне просторе за сваки предмет који предаје, односно посебна веб-места за сваки пројекат.
 • Wiki платформа – Било који вики је идеално решење где год је потребно сарадничко уређивање истих страна или страна са истим циљем.
 • Kahoot! – Web 2.0 алат за једноставно креирање упитника и квизова. Ниди могућност копирања и коришћења материјала других наставника, као и размену материјала.
 • Google Apps – Гугл има флексибилан, богат, бесплатан и језички локализован систем за образовне институције. Гугл може да задовољи потребе сваке школе. Са једним налогом имамо приступ свим Гугловим апликацијама.
 • Youtube – Наставници могу да користе већ готове видео-записе различитог садржаја, које директно са овог сервера могу приказивати ученицима. Лако се креира сопствена база видео-записа за наставу (преузимањем и чувањем са овог сервиса). На Јутјубу можемо пронаћи доста различитих садржаја везаних за наставу и различита упутсва за коришћење програмских пакета.
 • TeacherTube – Примена у образовању је вишеструка. Наставник може креирати канал на коме ће објављивати све наставне садржаје, разврставати их по темама и сачинити свој репозиторијум наставних материјала. Одатле је могуће уграђивати их у блог, веб-сајт, платформу за учење, или, једноставно. послати линк ученицима ради преузимања или прегледа одређеног материјала. Садржаји се  могу учинити приватним и невидљивим заувек или до одређеног рока, или видљивим само за одређене адресе са којимама делимо садржај.

За више информација о понуђеним алатима или проналажење других алата посетити страницe:

Универзитет у Крагујевцу: Онлајн настава – основне информације и упутства за коришћење доступних алата

Алати за учење на даљину

Сајт проф. др Данимира Мандића

http://vebciklopedija.zajednicaucenja.edu.rs

https://www.rasporednastave.gov.rs/alati-uputstva.php

Онлајн предавања за основну и средњу школу:

https://www.rasporednastave.gov.rs/

https://mojaskola.rtsplaneta.rs/

https://www.rts.rs/page/school/sr.html

Дигитална солидарност – дигитализација као подршка грађанима и привреди

Млади просветни рад/тници (туторијали за родитеље)

Бесплатни алати за наставу на даљину!

Како се пријавити на Google учионицу

Како урадити и послати домаћи задатак

Како са телефона послати домаћи задатак (два начина) – Гугл учионица

Како направити Youtube канал, скинути и поставити видео

Видео-упутствa на енглеском језику у вези са подешавањем, уређивањем и коришћењем курса на Moodle платформи

Видео-упутство на енглеском језику у вези са креирањем и подешавањем теста (квиза) на Moodle платформи

Видео-упутство на енглеском језику за коришћење BigBlueButton додатка за Moodle

За ученике:

За наставнике:

Видео-упутство на енглеском језику за коришћење Edmodo палтформе

Видео-упутство на енглеском језику: Како подучавати на мрежи помоћу Zoom-а

Туторијали за коришћење Web 2.0 алата Prezi:

Туторијал за коришћење Web 2.0 алата PowToon:

Туторијал за коришћење Web 2.0 алата Kahoot!:

Туторијал за коришћење Web 2.0 алата Linoit:

Видео-упутство на енглеском језику у вези са креирањем и подешавањем викија

Видео-упутство за рад на платформи pbworks.com

Видео-упутство на енглеском језику како убацити медије (нпр. Прези презентацију) на вики страницу